Kranio-sakral terapi i praksis

“Kranio” betyder kranie og “sakral” betyder korsben ( sacrum ) på latin.

Kraniosakral-systemet består af knoglerne i kraniet, ansigtet og korsbenet, membranerne, som holder hjernen på plads i forhold til disse knogler. – Og væsken som cirkulerer omkring hjernen.

hanneklink2

Centralnervesystemet – hjernen , rygmarven, rygmarvsnerverne og hjernevæsken ( cerebrospinalvæsken ) – er kroppens computer. Cerebrospinalvæsken pumpes rundt i membranerne uden om hjernen og udenom rygmarven. Denne pumpebevægelse kaldes kst-rytmen. Kraniosakral rytmen skal være rytmisk og symetrisk for at hjernen og nervesystemet fungerer optimalt. Cererbrospinalvæsken sørger for næring til hjernecellerne og udskillelse af affaldstoffer. Den virker også som en støddæmper ved slag mod kraniet.

KST er en meget blid og dybtgående behandlingsform, hvor jeg trykker med 4-8 gram. Under behandlingen ligger du på en briks, påklædt, enten på maven eller på ryggen.

Stillepunkt

Er en vigtig teknik i behandlingen, det er en afspændingstilstand.

Ved stillepunkt falder puls og blodtryk og med et EEG apparat ( registrerer hjernebølger ) kan det måles, at man befinder sig i en tilstand af “alfabølger”, hvilket bevirker, at man efterfølgende bliver kvikkere og hjernen fungere bedre. Når klienten bringes i stillepunkt skifter kroppen fra det sympatiske nervesystem, over til det parasympatiske nervesystem , “afspændingsnervesystemet”. Klienten oplever det som at synke ned i madrassen, og der breder sig en varm følelse i kroppen.

Søvnproblemer

Kan afhjælpes / lettes ved KST behandling. Klienten hjælpes i det afslappende nervesystem, hvorved kroppen slapper helt af, slipper spændinger. Ofte sker det, at klienten falder i en let søvn, kortvarigt , og kan sågar opleve at drømme.

Hovedpine/ nakkespændinger

En årsag til hovedpine kan være hæmning af blodtilførslen til eller fra hjernen pga. spændinger i musklerne eller i bindevævet i hovedet. KST kan lette eller fjerne disse spændinger ved at forbedre blodcirkulationen.

Den meget blide behandling medfører, at musklerne slipper spændingen, samtidig løsnes en evt. spænding i bindevævet, som vil medføre bedre blodtilførsel til nakke og hoved.


hanneklinik1

Piskesmæld

WAD er WHO’s (FN’s verdenssundhedsorganisation) definition på piskesmæld.
WAD er en forkortelse for whiplash associated disorder og benyttes om piskesmældsskaden.
”Piskesmæld er en accelerations- decelerationsmekanisme med energioverførsel til nakken.

Den kan opstå ved påkørsel ved motorkøretøjskollisioner, men kan også opstå ved fald, vold, sportsudøvelse eller andre ulykker.

Kraftpåvirkningen kan resultere i led- og bløddelsskader (piskesmælds-skader), som kan føre til mange forskellige kliniske manifestationer (Whiplash Associated Disorder).”
(Spitzer et. al. 1995)

Ved en behandling mod piskesmæld, er det meget vigtigt, at klienten bringes i stillepunkt ( se under punktet stillepunkt). Kroppen begynder her at slippe spændinger og choktilstanden ved at komme i det afslappende nervesystem. Samtidig er det vigtigt at løsne spændingerne meget blidt, hvilket er muligt med denne behandlingsform.

Uro i kroppen / stress symptomer

I hverdagen er det oftest det sympatiske nervesystem, vi er mest påvirket af . Det hjælper os, når vi skal klare opgaver , der sendes adrenalin ud i kroppen. Ved langvarig påvirkning fra det sympatiske nervesystem opstår der uro i kroppen og stress symptomer. Ved disse tilstande er kroppens muskler spændte og det kan være svært at slappe af. Den blide behandling, samt stillepunkt hjælper kroppen i det afslappende nervesystem. Herved er det muligt at lette symptomerne, i nogle tilfælde fjerne dem.

Bivirkninger

Der er ikke nogle bivirkninger ved behandlingen, dog kan der komme gener efter en behandling i form af træthed, du fryser kortvarig, op til ca. 30 min, smerter i det behandlende område, let hovedpine, som kan afhjælpes ved at drikke vand. Din krop reagerer på behandlingen, du skal ex. tisse mere end du plejer. En positiv gene er en mærkbar ro og afslapning i kroppen.

Enkelte gange kan 1 KST behandling være nok, ofte kan du forvente at mærke positive forandringer indenfor de første 3 behandlinger.